Kanada ekonomisi, son zamanlarda özellikle emtia fiyatlarındaki gerilemenin de etkisiyle sorunlu bir süreç geçiriyor. Önümüzdeki hafta ise Kanada ekonomisini yakinen ilgilendiren etkisi yüksek siyasi ve ekonomik gelişmelerin Kanada Doları’nın uzun bir aradan sonra kendi dinamikleriyle hareket edeceğini gösteriyor.
“Seçim”
Kanada ulusal seçimi 19 Ekim Pazartesi günü gerçekleşecek. Muhafazakarlar ve Liberaller arasında oldukça sıcak bir rekabet söz konusu. Liberaller, anketlere göre birkaç puanla birlikte önde görünüyor. Ancak, ekonominin yapısal sorunlardan çok, dış etkenlere bağımlılığı nedeniyle en azından Kanada Doları için daha önemli gelişmeleri incelemekte fayda var.
“Merkez Bankası”
Kanada Merkez Bankası (BOC), 21 Ekim Çarşamba günü TSİ 17:00’de faiz beyanatını gerçekleştirecek. Ekonomi, çeyreklik bazda 2015 yılı boyunca daralma yaşadı.
Büyüme oldukça kırılgan, çünkü başta ABD olmak üzere dış gelişmelere bağımlılık fazla ve küresel piyasalar şu sıralar belirsizliğin arttığı bir süreç geçiriyor. İşsizlik, sene başından bu yana 6,6%’dan %7,1’e ulaşarak son 2 yılın en yüksek seviyesini gördü. Merkez Bankası ise 2015 yılı içerisinde iki faiz indirimi gerçekleştirdi. Emtia gelirlerine bağlı olunması nedeniyle fiyatlardaki zayıflama ekonomideki baskıyı artırıyor. Banka üzerinde ister istemez faiz baskısı oluşabiliyor. Piyasa beklentisinin her ne kadar Banka’nın beklemeyi tercih edebileceği görüşünü desteklese de, sürpriz bir faiz indiriminin fiyatlamalara dahil edilmesi, beyanat sürecinde Kanada Doları hareketliliğini artırabilir. Beyanat sonrası gerçekleşecek basın konferansı, ileriye dönük ipuçları açıklanabileceği için muhakkak izlenmeli.
“Petrol”
Birçok etkenin önümüzdeki hafta ön planda olması bekleniyor. Ancak petrolün yeri Kanada ekonomisi ve para birimi için sürekli ağırlığını koruyor. Bu nedenle, özellikle de Çin’de büyüme oranının açıklanmasıyla başlayacak hafta düşünüldüğünde, petrol arz ve talebine ilişkin gelişmeler Kanada Doları üzerinde etkisini hissettirebilir. Petrol fiyatları, hafta içerisinde çok daha geniş bir yelpazede para birimini hareketlendirebilir.
“RBA Beyanatı”
Çarşamba günü gerçekleşecek BOC beyanatı öncesi, ekonomi yapısı olarak oldukça benzer olan Avustralya’da para politikası toplantısına ilişkin tutanaklar açıklanacak. Salı günü açıklanacak tutanaklar, yine emtia gelirine bağlı, yakınınki büyük ekonomi (Çin) ihtiyaç duyan ve faiz politikasındaki son beyanatta beklemeyi tercih eden Banka’nın görüşlerini görmemizi sağlayabilir. Bu gelişme de, bir sonraki gün BOC tarafından gerçekleşecek beyanata bazı kesimler tarafından öncü gösterge olarak kabul edilebilir. Kanada Doları, son 50 günlük periyot değerlendirildiğinde Avustralya ve Yeni Zelanda Doları ile 79’un üzerinde oldukça yüksek bir korelasyona sahip.
“Enflasyon”
Haftanın son işlem gününde, özellikle de piyasanın veri akışı açısından sığ olduğu bir sırada Kanada enflasyon rakamları açıklanacak. Eylül ayına ait verilerde, petrol fiyatının bir önceki aya göre yükseliş gerçekleştirmese de, daha fazla kayıp yaşamama çabasının etkisi oluşabilir. Ancak sonuç olarak beklenti ile açıklanan rakam arasındaki ilişkinin etkili olacağı unutulmamalı. Manşet veride ise Ağustos ayında 0,2%’lik enflasyon artışı görülmüştü. Piyasanın, herhangi bir sürpriz oluşmaması durumunda petrol fiyatındaki etkinin dışarıda bırakıldığı çekirdek veriye öncelik tanıyabileceği söylenebilir.
“Belirsizlik içerisinde faiz tercihi”
Özellikle son haftalarda, FED’e yönelik beklentinin Dolar’dan çıkışları yeni yatırım kanallarına yönlendirdiğini gördük. Bu süreçte, tercih sırasının da genel olarak gelişmekte olan ancak faiz oranı yüksek uygulanan para birimlerinden başladığını, sonrasında ise yüksek faiz tercihi sabit kalarak gelişen ülke para birimlerinin talep gördüğünü takip ettik. Bu bağlamda, hafta ortasındaki faiz beyanatının yanı sıra, küresel piyasaları belirsizliğe sürükleyebilecek FED algısı takip edilerek, yine faiz tercihinin piyasaları etkisi altına alıp almayacağı takip edilebilir.